fbpx

Tor Ivan Boine

Trollene i Trollholmsund

“Trollene i Trollholmsund” / “The Trolls of Trollholmsund”

Det kalles de vakre dolomittformasjonene som har gitt stedet navn. I et gammelt samisk sagn fortelles det at en flokk med troll kom vandrende over Finnmarksvidda. De bar en kiste med gull og sølv mellom seg. I Porsanger ville de inn i berget og gav seg til å slå hull i bergknausene. Da ingen av hullene ble store nok, vandret de videre. Trollene kom til et nes og måtte krysse over fjorden til den andre sida. Men nå nærmet dagen seg. De måtte slippe kista de bar på. Og før de rakk å komme seg i ly, rann sola og trollene ble til stein.

“The Trolls of Trollholmsund” are the names of the unusual dolomite stone formations that have given this place its name. An ancient Lappish legend tells the story of a group of trolls who wandered down from the moors of Finnmarksvidda. They were carrying a chest of gold and silver. When they came to Porsanger they wanted to enter the cliff and started to dig caves in it. But they couldn´t make the caves big enough and wandered further on. The trolls came to a headland and had to cross the fjord in order to reach the other side. But by this time the sun was rising. They had to drop the chest they were carrying. And before they could go into hiding, the sun shone on them and they were turned to stone.

Trollholmsund

Mens jeg venter på sola

Trollholmsund ligger bare 36 km fra Lakselv, midt i porsangerfjorden. Min tante, som bor i Stabbursnes tipset meg om dette stedet. Hun fortalte hvor vakkert og rolig det er her. Kunne ikke si noe annet enn at det hadde hun rett i. Riktignok så møtte vi på noen turister når vi var her på dagen, men nå var klokken snart ett om natten. Stillheten, kun avbrutt av vannskvulpene er fantastisk mediterende. Sola tar seg god tid på å komme opp denne august-natta. Ei måke flyr like over meg og setter seg ned på trollene – nyter antageligvis stillheten den og.

Trollholmsund

Sunrise in Trollholmsund, Norway

Trollholmsund - Finnmark

Trollholmsund

Trollholmsund

Trollholmsund

3 timer etter at jeg ankom Trollholmsund er det fortsatt stille. Stillheten kun avbrutt av vannet som skvulper. Solen er oppe og en ny dag er i effekt. Har du vært i Trollholmsund, eller vil ta deg en tur dit? Gjerne kommenter under.

Relevante linker:

Trollholmsund på Wikipedia

Stabbursnes Naturhus og museum

6 Comments

Add yours →

 1. Nydelige bilder – nesten uvirkelig at dette er norske landskap.

 2. Graham Hodgson 04/12/2013 — 10:31

  Fantastisk bilder
  Takk

 3. Anne May Olli 11/02/2014 — 10:25

  Mitt barndoms rike :) Nydelige bilder!

 4. Jeanette Huemer 13/02/2017 — 20:06

  Fantastiske bilder! Tar alltid med “turister” fra inn og utland med dit. Minnes også mange flotte turer til Trollholmsund når barna var små❤

 5. Jan-Arne Jakobsen 15/02/2017 — 08:44

  Fantastisk flotte bilda, der du deler dine øyeblikk med oss, og en fin historie om trollene

Legg igjen en kommentar

© 2024 Tor Ivan Boine

Theme by Anders NorénUp ↑